Logo Kindcentrum Broeckie en vermelding dat dit voorheen Kinderdagverblijf Bambi Volendam heette plus aankondiging dat er binnenkort een nieuwe site komt

Het geheim van het samenspelen…

Veel ouders maken zich zorgen dat hun kinderen niet goed – of helemaal niet – samen kunnen spelen. Vooral peuters en kleuters hebben eerder de neiging om elkaars blokkentoren om te schoppen, dan om behulpzaam een lego steentje aan te reiken. Hoe komt dat? Omdat samen spelen een sociale vaardigheid is, die – zoals alle vaardigheden – gewoon geleerd moet worden. Dat kun je niet zomaar. (www.ouders.nl)

Op de peutergroep hebben de peuters vanmiddag heel hard gewerkt aan een vorm van samenspel en dan ook nog eens zonder tussenkomst van een pedagogisch medewerker! Het is bedtijd op de peutergroep, de meeste peuters genieten van een heerlijk slaapje. Zes oudste peuters blijven op en hebben de mogelijkheid om te gaan spelen, echter is hun spelkeuze vrijheid rond dit tijdstip beperkter. De poppenhoek en de glijbaan zijn niet gebruik, om de slapende groepsgenootjes in alle rust hun slaapje te laten doen.

Het spel concentreert zich tot de automat, de auto’s worden uit de bak gehaald, op de garage gezet en met een vaartje de baan afgeroetsjt! Elke kind heeft zijn eigen taak, een bijzonder spelproces om te zien. Een, zo lijkt het, onbewust proces, waardoor elk kind zich een plekje weet binnen deze vorm van spel. Het ene kind is druk bezig om alle wegggeroetsjte auto’s te verzamelen, een ander kind maakt een file van auto’s en weer een ander kind geeft de auto’s uit de bak aan om ze in de file te plaatsen.

Even later verplaatst het spel zich naar de tafels, dan begint hier het echte samenwerken. Quinn zit inmiddels aan tafel en Moos en Dylano brengen auto’s en poppetjes. Dan wordt de bak met dieren er ook bijgehaald. Tamara en Dianne komen ook helpen en zetten de dieren op een rij. Iedereen is geconcentreerd bezig er wordt hard gewerkt, wel 40 minuten lang! Alle poppetjes, dieren, auto’s en duplo staan in lange rijen uitgestald en kijken dezelfde kant op. Het is een prachtig gezicht en een enorm sterk staaltje van samenwerken! Om als pedagogisch medewerker dit tafereel te mogen aanschouwen, is geweldig. Samenspel, is zo ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het jonge kind, het verstrekt de sociaal emotionele ontwikkeling. Leren van elkaar is toch het mooiste wat er is! Stap voor stap en soms… tsjaaa dan is die blokkentoren omschoppen een héél normaal proces om uiteindelijk te kunnen leren samenpelen!

Samen Spelen